Norbertijn Luc Vankrunkelsven besteedt al vele jaren aandacht aan de wisselwerkingen tussen uitbuiting van mensen en uitputting van de aarde. Meer specifiek onderzoekt hij de manier waarop de soja- en vleeshandel tussen Brazilië en Europa in dit alles één van de meest schrijnende voorbeelden is.
Recent verscheen zijn boek Een wereld van verdoken slavernij. Dit boek lijkt misschien een gids of reisverslag. Dat is het niet. Eerder een speurtocht naar onrecht of het verhaal van een afdaling in de afgrond. Net als in zijn vorige boeken beschrijft Luc Vankrunkelsven, norbertijnse broeder en ambassadeur van de ‘grootouders voor het klimaat’, met mededogen – maar zonder concessie – de verwoestingen die hebzucht, uitbuiting en vervuiling aanrichten in een wereld waarin wetenschap, natuur en mensen lijken te moeten wijken voor het genereren van rijkdom, toont de auteur zijn frustraties, maar geeft hij ook een boodschap van strijd en hoop. Hoop op toename van duurzame landbouwpraktijken, strijd voor nieuwe allianties. Het boek opent met slavernij, in Brazilië maar ook in Europa en eindigt met een andere dienstbaarheid, groot en mooi deze, die van het huwelijk: ‘De traditionele volkeren van de Cerrado hebben me deze reis getrouwd. Hun strijd en resistentie raken me, trouwen me.’
Hieronder kun je de podcastaflevering van ‘Koffie met Kif Kif’ beluisteren waarin Jonas Slaats er samen met Luc een diepgaand gesprek over voert.