“De norbertijnen kloosterorde bestaat 900 jaar, kan dat niet worden gevierd met een nieuw Berne Abdijbier voor dit bijzonder jubileum?” Zo daagde abt Denis Hendrickx van Abdij van Berne, de brouwers van Berne Abdijbier uit. “Dat gaan we regelen!” was het antwoord van Berne Abdijbier op deze vorig jaar gestelde vraag door abt Denis. Veel werk ging hieraan vooraf, maar vanaf deze week is het zover dat er kan worden besteld. Het afhalen is tijdens de beide Pinsterdagen bij het Proeflokaal op de abdij te Heeswijk-Dinther. De eerste Jubileumfles zal na de kerkdienst rond 12.00u worden uitgereikt aan een bekende Nederlander.
7e Berne Abdijbier, het Jubileumbier!
Sint Norbertus van Gennep stichtte in 1121 de norbertijnen kloosterorde op, dit jaardus 900jr geleden. Vele abdijen werden gesticht en in 1134 ontstond onze Abdij van
Berne, nu de oudste nog actieve abdij van Nederland. Speciaal voor dit jubileumjaar brouwden wij een amberbier van 7,5%. Bij dit speciale jubileumjaar hebben we ervoor gekozen om dit bier bijzondere kenmerken te geven:
– Amberbier van 7,5%
– Unieke 1,5 liter magnum fles
– Mooi aangekleed in een witte mantel, net als de norbertijnen habijt
– Uitleg over Sint Norbertus
– Beperkte oplage van 900 flessen
– Elke fles heeft een eigen nummer
– Prijs is € 29,50 en maximaal 1 fles per persoon mag worden besteld
– Bestellen & Betalen kan op www.webwinkelberneabdijbier.nl
– Afhalen is op beide Pinksterdagen 23 en 24 mei
Wie was Norbertus?
Uit de levensbeschrijving van Norbertus komt een beeld naar voren van een man die, gegrepen door zijn verlangen naar God en geraakt door woorden van het evangelie, in zijn tijd op zoek gaat naar nieuwe vormen waarin hij die gegrepenheid en die geraaktheid kan beleven. De tijd van Norbertus was er een van grote veranderingen. Daarin lijkt de tijd van Norbertus onmiskenbaar op onze tijd. De samenleving was in beweging, en van het oude leek veel afgedaan te zijn zonder dat voor de tijdgenoten duidelijk was wat er voor in de plaats zou komen. Daarmee was de tijd van Norbertus er ook een van onzekerheid, van het wegvallen van het vertrouwde houvast van traditionele denkwijzen, vormen en structuren.
Als zoon van een adellijk geslacht leek het bedje voor Norbertus gespreid. Hij werd kanunnik van het kapittel van Sint-Victor in Xanten, een kerkelijke erebaan die hem van een goed inkomen verzekerde, maar nauwelijks religieuze of pastorale verplichtingen met zich meebracht. Maar dan komt de ommekeer die Norbertus zo bijzonder maakt: hij brak radicaal met de wereld die hem had grootgemaakt, hij werd geraakt door de ervaring van een andere werkelijkheid, geraakt door God, en die geraaktheid maakte van hem een nieuw mens.. Maar hoe ? Dat wist hij niet meteen. Hij wist wel dat de oude vormen van religieus leven en de oude structuren van de feodale Rijkskerk voor hem niet meer voldeden. Maar welke vorm dan nu te kiezen. De laatste jaren van zijn leven – Norbertus was toen aartsbisschop van Maagdenburg – vergat hij meer en meer zijn oude idealen. ’Eens reed hij barrevoets op een ezel, nu zit hij rijk geschoeid en hoog te paard ,’zo schreef een tijdgenoot.
We kunnen ons in deze tijd door de levensgeschiedenis van Norbertus laten inspireren. Hij leefde net als wij in een tijd van grote veranderingen. Hij ervoer, net als velen in onze tijd, dat de klassieke kerkelijke levensvormen niet meer voldeden om ruimte en kader te bieden aan de spirituele bezieling waardoor hij en een aantal tijdgenoten geraakt werden. Hij ging op zoek naar een nieuwe vorm. Wat we bij dat zoeken van hem kunnen leren, is: verzamel geestverwanten om je heen, doe het niet alleen, maar bouw een gemeenschap op van mensen die dezelfde bezieling willen delen. Je hebt elkaar nodig om te blijven herinneren aan waar het uiteindelijk om gaat, aan wat je oorspronkelijke geraaktheid was. In de zoektocht naar die geraaktheid kan Norbertus ook voor mensen uit hedendaagse geloofsgemeenschappen – 900 jaar later – een inspirerende tochtgenoot zijn. Vier met dit bier het leven van de wandelprediker, St. Norbertus, stichter van de Norbertijnen.
Bron: Stichting Berne Abdijbier