Wat geeft je hoop of vertrouwen in deze moeilijke tijden? Deze vraag wordt op deze website tot en met in ieder geval eind mei beantwoord door tientallen personen die op verschillende manieren betrokken zijn bij de Abdij van Berne. Middels deze serie wil de Abdij van Berne een eigen bijdrage leveren aan het gesprek over de corona-crisis, mensen bemoedigen en hoop bieden, er zijn voor de eigen achterban en alle andere betrokkenen via website en social media.
Vandaag deel 7: Ton Roumen, spiritueel auteur en begeleider van mensen in hun zoektocht naar zin en heling, o.a. in de Abdij van Berne.
Door: Ton Roumen
Het nieuws overspoelt ons in deze crisistijd. Iedere dag zijn er nieuwe feiten en meningen. Er is ook veel tegenstrijdigheid. De een meent dat mondkapjes wel nodig zijn, een ander niet. Over de vraag of scholen dicht moeten blijven wordt ook verschillend gedacht. Wat is waar, wat niet?
Confronterender dan deze vraag is de ervaring dat het crisisnieuws voor angst en stress zorgt. Welke invloed heeft al die informatie op je gemoed? Je kunt je zorgen gaan maken. Daarmee wordt ons energieniveau verlaagd, wat consequenties heeft voor ons immuunsysteem en onze ademhaling en dus de longen. Terwijl we daar nu juist goed voor moeten zorgen.
Ik merk dat ik er niet zo goed tegen kan om de dag te beginnen met de ochtendkrant. En ’s avonds kijk ik bij hoge uitzondering tv. Liever begin ik de dag bewust en rustig. Een douche, een licht ontbijt, een meditatie. De ochtendkrant kan ook later op de dag selectief worden gelezen. Want het is goed om op de hoogte te blijven, maar wel zodanig dat je met een minimum aan angst en paniek wordt besmet.
Het crisisnieuws zorgt voor angst en stress
In kloosters zijn rust en verstilling belangrijke thema’s. Maar ook kloosterlingen willen niet wereldvreemd zijn en volgen het nieuws. Een contemplatief klooster in België heeft een bij het klooster passende sobere oplossing gevonden. Iedere dag mag om de beurt een andere non twee keer per dag naar het radiojournaal luisteren. Ze kiest de volgens haar drie belangrijkste boodschappen, die ze na het avondbrood voorleest. Een die binnenlands nieuws bevat, één met Europees nieuws, en één met wereldnieuws. De nonnen nemen in minder dan vijf minuten kennis van het nieuws, maar ze missen niets van wat er in de wereld gebeurt.
Omdat we niet in een klooster leven, kunnen we op zoek gaan naar een seculiere variant. Niet nu.nl, maar Teletekst. Het concept is al sinds april 1980 ijzersterk en onverslijtbaar, ook al is de concurrentie met het internet groot. De kracht van Teletekst is dat het nieuws biedt in a nutshell en neutraal; het nieuws is niet beladen met duiding.
Stel, je besteedt minder tijd aan het volgen van het nieuws en alle duidingen en raadpleegt twee keer per dag Teletekst. Dan raak je veel minder besmet met onrust en spanning, kun je ondertussen doen wat de dag van je vraagt, zonder die zware lading en hou je ook nog tijd over voor positieve activiteiten. Die kunnen je, net als de zusters in het contemplatieve klooster, helpen dichter bij jezelf en je bron te blijven.
Ton Roumen is spiritueel auteur en begeleider van mensen in hun zoektocht naar zin en heling