Het lotgenotenweekend in de Priorij De Essenburgh heeft me wederom, vijftien jaar nadat ik de eerste keer deelnam, de mogelijkheid geboden om moedige en krachtige vrouwen te ontmoeten die seksueel geweld meemaakten.
Door: Chantalle Lahey
Een beter welbevinden is in veel lotgenotencontacten een van de (beoogde) hoofdeffecten. Het kan daarbij onder andere gaan om een verbeterd psychisch welbevinden of een hogere kwaliteit van leven, maar ook om verminderde gevoelens van stress, depressie of angst. (Ellian, (2007) en anderen). Wat ik daar vind is ‘er zijn’, troost en gevoel en ik verwerf verder inzicht in mijn levensloop.
Het leven heeft je getekend
Het is geen fraai portret
Jij had niet gerekend
Op de krassen die het zet
‘Er zijn’ heeft geen betrekking op een aanwezigheid in de tegenwoordige tijd en op een bepaalde plaats, in een concreet effect of in een solide belofte; dan is het uiteindelijk pure afwezigheid. In de woorden ‘er zijn’ wordt afgezien van alles wat aan een bestaan bijkomstig is, drastisch ingrijpen, spectaculair optreden, zichtbaarheid zelfs, en wordt de aanwezigheid tot een minimum gereduceerd; maar dat minimum wordt dan geladen met alles wat het pure bestaan als aanwezigheid en beschikbaarheid kan betekenen.
‘Er zijn’ is het beslissende feit van het bestaan en dan speciaal met betrekking tot degene die dat feit constateert en het op zijn eigen bestaan betrekt. God noemt zich in het brandende braambos tegenover Mozes ‘Ik ben’ of ‘Ik zal zijn’. Die aanduiding zal niet een toevallig predicaat zijn, maar moet wel het wezenlijke tot uitdrukking brengen, namelijk dat Hij er is. En dat ‘zijn’ moet wel een doorslaggevende betekenis hebben voor degene die op deze manier wordt aangesproken. Ook zonder ons in de eigenaardigheden van het Hebreeuws te verdiepen kunnen we vaststellen dat soms in onze taal op haar soberste momenten ‘er zijn’ het punt is waar alles om draait. Het gaat daarbij niet om wat hij is of doet, maar om het feit dát hij er is en niet verzonnen of op eigen kracht boven de afgrond uit gehouden hoeft te worden. “‘Er zijn’ is de basis van wederkerigheid, ook als er alleen nog maar die basis zou zijn, niet meer dan dat”, zegt filosoof Cornelis Verhoeven. Iets dat ik zo herken!
Bent u door het lezen van dit artikel, dat eerder werd geplaatst in BERNE (december 2016), geïnteresseerd geraakt in BERNE, vraag dan een abonnement aan bij: secretariaat@abdijvanberne.nl. Of Secretariaat Abdij van Berne. Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk. Losse exemplaren vindt u ook in Berne Boekhandel in de Abdij/ Priorij de Schans/ Priorij de Essenburgh/ Sint Catharinadal en in de verschillende parochies van de Norbertijnen.
Bron: BERNE / Foto: Pixabay, Adina Voicu