Twee jaar geleden verscheen de encycliek ‘Laudato Si’ (Geprezen zijt Gij) van de hand van Paus Franciscus. Sinds dat moment is het pauselijke document een belangrijke rol gaan spelen en laat het nagenoeg niemand onberoerd: binnen de kerk en vooral ook daarbuiten, binnen de politiek en binnen het bedrijfsleven. Franciscus heeft duidelijk gevoelige snaren weten te raken met het oog op een wereldwijde toekomst. Op 22 april – dag van de aarde – was de encycliek uitgangspunt voor een symposium in het Protestants Landelijk Dienstencentrum te Utrecht.
Door: Abt Denis Hendrickx
In de afgelopen twee jaar is op allerlei momenten aandacht gegeven aan het feit dat 125 jaar geleden de pauselijke encycliek ‘Rerum Novarum’ verscheen. Dit document en de traditie die eruit voortvloeide zijn een onmisbaar inspiratiepakket geweest en eigenlijk tot op de dag van vandaag gebleven om opnieuw betekenis te geven aan het wezen van de politiek: samen bouwen aan een rechtvaardige samenleving met een menselijk gelaat. De betekenis van ‘Rerum Novarum’ – een soort handvest van de christelijke arbeidersbeweging – heeft zich zeker niet beperkt tot de context aan het einde van de negentiende eeuw. De encycliek heeft een denk- en praktijktraditie op gang gebracht die tot op heden een bron van inspiratie is voor miljoenen sociaal-geengageerde christenen overal ter wereld. Die ‘sociale leer van de katholieke kerk’ is meer dan ooit springlevend. Dat blijkt uit het enthousiaste onthaal, ook zeker buiten de kerk, van de milieu-encycliek ‘Laudato Si’.
Lees hier verder.
Bent u door het lezen van dit artikel, dat eerder werd geplaatst in BERNE (juni 2017), geïnteresseerd geraakt in BERNE, vraag dan een abonnement aan bij: secretariaat@abdijvanberne.nl. Of Secretariaat Abdij van Berne. Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk. Losse exemplaren vindt u ook in Berne Boekhandel in de Abdij/ Priorij de Schans/ Priorij de Essenburgh/ Sint Catharinadal en in de verschillende parochies van de Norbertijnen.
Bron: BERNE | Foto: Pixabay