Frank van Roermund studeerde in 1987 af in de sterrenkunde en werkte daarna een tijdlang bij de ruimtevaartafdeling van Fokker, voordat hij in 1999 intrad bij de Norbertijnen in de Abdij van Berne. Maar: “De liefde voor de sterrenkunde is altijd gebleven”. Hij geeft de laatste tijd af en toe weer lezingen over geloof en wetenschap. Taede Smedes sprak met hem tijdens een bezoek aan de Abdij van Berne. Over zijn visie op de relatie tussen geloof en wetenschap en op de toekomst van de abdij.
Door: Taede Smedes
De fysicus en theoloog Ian Barbour (1923-2013) ontwikkelde ooit een schema van de verschillende wijzen waarop geloof en wetenschap zich tot elkaar kunnen verhouden: conflict, boedelscheiding (dus totale onafhankelijkheid), dialoog en integratie. Waar zou jij jezelf in dit schema plaatsen?
“Ik zou mezelf in de dialoog plaatsen. Integratie gaat me te ver. In mijn hart voel ik wel een integratie, maar er zijn ook gebieden waar je vrij van elkaar vragen moet kunnen stellen. Ikzelf heb nooit een spanning of probleem gevoeld tussen het wetenschappelijk kijken naar de wereld, de kosmologie (het ontstaan van het heelal, sterren en sterrenstelsels) en bijvoorbeeld de verhalen van de Bijbel. Dat zal ook te maken hebben met mijn opvoeding en vorming in mijn jeugd. Ik heb bij de Jezuïeten op school gezeten, daar was geen sprake van een letterlijke schriftinterpretatie. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een probleem heb gehad met het boek Genesis in relatie tot de evolutietheorie.”
Zie jij dan helemaal geen conflict tussen geloof en wetenschap?
“Nee, eigenlijk geen conflict. Ofschoon ik wel snap dat er best moeilijke vragen zijn. Door mijn studie theologie – en in het bijzonder de colleges filosofie – heb ik geleerd dat al in het begin van de 14de eeuw, bij Willem van Ockham, het idee is ontstaan dat er een kloof bestaat tussen weten en geloven, dat de domeinen van het geloof en de rede niet samenvallen, dat er tussen die beide in dat opzicht een reëel spanningsveld bestaat. Sindsdien is dat spanningsveld steeds sterk benadrukt. Vandaag de dag moeten we – vind ik – stappen zetten om die twee domeinen van geloof en rede of geloof en wetenschap weer nader tot elkaar te brengen. Ook ik denk daarover na. Diep in mijn hart blijft overigens ook de overtuiging dat het soms vruchtbaarder is om bepaalde vragen gewoon naast elkaar te laten bestaan. Integratie dus waar mogelijk, maar niet als een dwangmatige ‘must’.
Lees hier verder.
Bron: Nieuwwij.nl | Foto: Unsplash.com, Kristopher Roller