Nieuws DI 10 Sep

Dankwoord bij het afscheid van Denis Hendrickx als abt

Vrijdag 6 september 2024

Beste aanwezigen, beste Denis,

Jouw afscheid, Denis, als abt van onze abdij verloopt in verschillende etappes:

Op 24 mei jl. heb je de leeftijd van 75 jaar bereikt. Bij jouw herkeuze was bepaald dat je op die leeftijd zou terugtreden. Wijselijk hebben de abt-generaal en het Definitorium besloten dat jouw daadwérkelijk terugtreden over de zomer zou worden getild. Op zaterdag 31 augustus heeft dit dan zijn beslag gekregen. In de eucharistie hebben we dit symbolisch uitgedrukt: ik heb jouw abtswapen – dat boven de abtszetel hing – aan jou overhandigd. De dag daarop, zondag 1 september ben je voorgegaan in de eucharistie en heb je – ook bij de koffie nadien – afscheid genomen van de vele kerkbezoekers.

Vandaag dan de derde stap van jouw – in kerkelijke termen – trinitaire afscheid, of, in termen van míjn vroegere vak: de laatste trap van de Drietrapsraket…

Vandaag is het de dag om ook inhoudelijk en met dankbaarheid en waardering terug te kijken naar de afgelopen 11 jaar. In die afgelopen periode heb je veel tot stand gebracht! Zoals ook gezegd door de visitatoren in januari van dit jaar: jij bent echt een goede organisator!

– Je hebt hard gewerkt aan het organiseren van een stevig financieel-economisch fundament van de abdij; ik zie dit als een belangrijke randvoorwaarde voor een gezonde toekomst van de abdij.
– Jij bent de motor achter de zogeheten Toekomstplannen om – kort gezegd – onze gebouwen en grond beter te laten renderen, en dat alles natuurlijk binnen onze ideële doelstellingen. Want: ‘van stenen kunnen we niet eten’.
– Om een en ander te realiseren heb je een Stuurgroep samengesteld, die later is opgevolgd door het zogeheten Ontwikkelteam.
– Min of meer samenvallend in de tijd zijn een nieuwe econoom en administrateur aangesteld die samen met onze provisor Maarten onze financieel-economische zaken behartigen.
– De voormalige Oude Drukkerij achter in de tuin is omgetoverd tot een nieuw Bodemvondstendepot van de Provincie Noord-Brabant.
– Achter ons bedrijf Berne Media heeft de Leermakers Autismegroep zijn intrek kunnen nemen.
– Het Abdijhuis heeft een nieuwe bestemming gekregen.
– Boekhandel Berne is omgevormd tot Abdijwinkel en wordt gerund door vrijwilligers van de al eerder opgerichte Stichting Berne Abdijbier.

Een hele lijst… dus kortom: je hebt hard gewerkt en veel tot stand gebracht.

Wij hebben – vind ik – al die jaren constructief samengewerkt als abt en prior. Beiden hechten wij veel waarde aan de véle, véle mensen die op ons betrokken zijn en zonder wie wij tot weinig in staat zouden zijn: medewerkers, participanten, en een heel leger aan vrijwilligers!

Sóms denken we niet altijd hetzelfde, maar dat hóeft natuurlijk ook niet: ieder mag zo zijn eigen invalshoek hebben, want zó kun je elkaar goed aanvullen en ook versterken.

Belángrijk is dat we beiden steeds het welzijn van de abdij op het oog hebben!

Dáár gaat het uiteindelijk om! En hiervoor spreek ik -ten overstaan van u allen- mijn waardering uit voor jou, Denis!

Bij eerdere gelegenheden heb je wel ‘ns aangegeven dat het niet altijd gemakkelijk is geweest. En dat zal ook niemand verbazen, want als abt er komt veel op je af, en de eindverantwoordelijkheid voor vele zaken rust op jóuw schouders. En natuurlijk, dat zal bij tijd en wijle een zwáre last zijn geweest.

En… wat is toeval, gisteren kwam in de eucharistie een toepasselijk evangelie voorbij over de roeping van de eerste leerlingen: Simon, Jakobus en Johannes. Een hóópgevend evangelie dat ons een hart onder de riem kan steken als het even tegen zit:

De vissers Simon, Jakobus en Johannes hadden een nacht lang gezwoegd zonder iets te vangen. U kent het verhaal. Hun inspanningen leken zinloos. Maar op het woord van Jezus gooiden ze de netten nógmaals uit… En waarom? Omdat ze vertróuwen stelden in Jezus’ woorden. De vangst was vervolgens enórm!

Wat mij betreft mag dit voor ons als abdijgemeenschap een aansporing zijn om ook nóóit te wanhopen op momenten dat het moeilijk is, als we twijfelen of onze inspanningen om mensen te enthousiasmeren voor onze gemeenschap vruchtbaar zijn… Als we lúisteren naar wat Christus van ons als abdij verlangt, dan mogen ook wij erop vertrouwen dat Hij ons bijstaat.

Als abdijgemeenschap mogen we steeds met vertrouwen ingaan op Jezus’ woorden en onze netten keer op keer opniéuw uitwerpen.
Als God het wil zullen ook wij een rijke vangst tegemoet kunnen zien.

Denis: bedankt voor alles!

Frank van Roermund o.praem. is prior-administrator van de Abdij van Berne. Bovenstaande foto werd gemaakt door Gerrit Davelaar.

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Dag Frank, prachtige woorden bij het afscheid van Denis. Is de tekst van de andere sprekers ook beschikbaar ? Ik had het graag willen volgen, maar live was de verbinding er niet. Sterkte de komend periode. Misschien wordt jij wiel de nieuwe abt. Groet Marry Baltus

Anderen lezen ook

Nieuws
Vier replica's Vermeer te zien in Abdij van Berne
Lees verder VR 13 Sep
Nieuws
Manuela Timmermans nieuwe directeur Het Ronde Tafelhuis
Lees verder DO 12 Sep
Interview
Afscheidswoorden Denis Hendrickx als abt van Berne
Lees verder DI 10 Sep
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief