Nieuws ZO 01 Sep

Met vertrouwen naar de toekomst

Als u als bezoeker van de website van Berne deze tekst leest zijn de veranderingen waarvan u eerder op de hoogte bent gebracht op deze website daadwerkelijk in werking gezet. In het bijzonder in de afgelopen week. Gisteren, zaterdag 31 augustus, heeft – inmiddels emeritus – abt Denis de leiding van de abdij aan mij overgedragen. Zoals u weet eindigde zijn ambtstermijn eigenlijk al op zijn 75ste verjaardag, op 24 mei jl., maar de abt-generaal en het Definitorium (dagelijks bestuur van de orde) vonden het wijs (en wij van de abdij mét hen) dat de wisseling van de wacht tot óver de zomer zou worden getild.

Welnu, dat is nu zover. Per 31 augustus ben ik door de generaal benoemd tot prior-administrator om in elk geval tót het Canoniekapittel van oktober dit jaar de leiding van de abdij op me te nemen. Op dit Canoniekapittel zal onze gemeenschap nadere keuzes maken naar de toekomst toe. Denis had van de abt-generaal de opdracht gekregen om vóór zijn aftreden een spiritueel kapittel onder leiding van een religieus te organiseren als eerste voorbereidende stap naar dit kapittel. Dit heeft inmiddels afgelopen vrijdag 30 augustus plaatsgevonden. En mij was door de abt-generaal opgedragen om ná de wisseling van de wacht de vervolgvoorbereidingen te treffen. Daartoe heb ik reeds belangrijke stappen gezet.

We mogen nu – aan het begin van deze nieuwe periode, en met tevredenheid én met dank aan emeritus abt Denis! – terugzien op een abbatiaat waarin hard is gewerkt aan een stevig financieel-economisch fundament van de abdij; ik zie dit als een belangrijke randvoorwaarde voor een gezonde toekomst van onze abdij. Die toekomst zal zéker een mooie toekomst kunnen zijn. Er liggen kansen om de gemeenschap van norbertijnen weer te versterken. Daar geloof ik in, en ik zal me er mét mijn medebroeders ten volle voor inzetten.

En, van wézenlijk belang: we mogen ons echt rijk weten met een zeer gedegen financieel-economische ondersteuning door een breed gezelschap aan externe deskundigen. En ook prijzen wij ons gelukkig met de participanten en de véle betrokkenen – ook ú – bij en rondom de abdij, ook online! Dagelijks mag ik ervaren dat u mét ons, de abdij, een zeer warm hart toedragen.

Mag ik vragen om uw gebed om Gods zegen over de toekomst van de abdij? Laten we samen in geloof en met vertrouwen de toekomst tegemoet zien!

Frank van Roermund, prior-administrator

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Beste Frank

    Veel sterkte en Gods zegen toegewenst.
    Ook een felicitatie is op zijn plaats.
    Succes toegewenst vanuit Muntendam.
    Met een hartelijke groet,John Appeldooren

  2. Frank
    Proficiat met je benoeming voor de komende periode. ik wens je veel sterkte voor de toekomst. Het zal een zware klus zijn.
    Jammer dat de afscheidsviering niet op de TV was. Ik heb zitten zoeken.
    We zien elkaar vrijdag.
    Hartelijke groet
    Loes Jansen

  3. Dag Frank, gefeliciteerd met je benoeming voor deze tijd. Aangezien het afscheid niet live te volgen was wil ik je vragen of de toespraken gepubliceerd kunnen worden op de website of in het tijdschrift. Het lijkt mij erg interessant en jammer dat ik er niet bij kon zijn. Mag ik van je horen ? Groet Marry Baltus

Anderen lezen ook

Nieuws
Vier replica's Vermeer te zien in Abdij van Berne
Lees verder VR 13 Sep
Nieuws
Manuela Timmermans nieuwe directeur Het Ronde Tafelhuis
Lees verder DO 12 Sep
Interview
Afscheidswoorden Denis Hendrickx als abt van Berne
Lees verder DI 10 Sep
Nieuws
Dankwoord bij het afscheid van Denis Hendrickx als abt
Lees verder DI 10 Sep
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief