Nieuws DO 03 Apr

Heeroom Grard Donkers hielp allerarmsten in India

Zo’n 50 familieleden van heeroom Grard Donkers kwamen op zaterdag 15 maart naar de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther om meer te weten te komen over hun stamboom. Jong en oud genoot van de verhalen en was onder de indruk van de pioniersgeest. In 1946 vertrok hij naar India waar hij zich met hart en ziel inzette voor de allerarmsten.

Joop Donkers trapte deze bijeenkomst af: “Heeroom Grard groeide op in een gezin van elf kinderen op de boerderij die nog steeds staat aan de Pater van den Elsenstraat 6 in Heeswijk-Dinther. Van 1929 tot 1936 studeerde hij op het Seminarie Sint Norbertus, nu Gymnasium Bernrode. Daarna trad hij toe tot de Abdij van Berne. De boerderij van zijn ouders lag achter de abdij: ze hoefden maar over de sloot te springen. Regelmatig kwam hij samen met z’n collega norbertijnen op bezoek: Oomen, Hillen, Der Kinderen, Van Schijndel, Stokman. Voor een praatje, een potje kaarten, een borrel.”

Hij had op zijn knieën terug willen kruipen
Grard is 29 jaar als hij in 1946 naar India vertrekt. Ans Donkers: “Zijn enige voorbereiding was een cursus missiologie aan de universiteit van Nijmegen. Het moet in het begin zeer moeilijk zijn geweest voor hem om met mensen te communiceren. Hindi en de inheemse taal vond hij ‘een puzzel’. Hij zei tegen ons dat hij op zijn knieën terug had willen kruipen.” Donkers heeft gewerkt in het bisdom Jabalpur, in het Mandla district, waar hij zich inzette voor de ontwikkeling van 2.000 kleine jungle dorpjes vanuit Balpur, Kurela en Shampura. Ans: “Hij schreef hoe zijn geld helemaal opgaat aan de lagere school en aan zijn wezen op de kostschool. ‘Stel je voor: ik heb hier 150 eters per dag waarvan 40 ongeveer 8 gulden per maand betalen en de rest niets.’ Daarom vroeg Grard aan het thuisfront gedroogde appeltjes en pruimen, bouillonblokken en vooral geld.” Hij bleef maar liefst 22 jaar missionaris in India en was 51 jaar toen hij terugkwam naar Nederland. Als ziekenhuispastor werkte hij tien jaar in Rheinhausen, Duitsland. Daarna werd hij kapelaan in Den Bosch.

Elke euro telt
Tot slot liet Anja Bekkers zien dat het pionierswerk van Grard Donkers als lid van de ’50 van Berne’ een grote norbertijner gemeenschap heeft opgeleverd in India. Ook vandaag de dag zet deze gemeenschap zich in voor kwalitatief goed onderwijs, gezondheidszorg, sociale voorzieningen, werk en inkomen. Anja: “Als Stichting Solidair met India zamelen we geld in zodat de allerarmsten weer een toekomst hebben. Dat kan via IBAN NL18 RABO 0120 110 660.”

Familie viert het leven van heeroom
Jong en oud was onder de indruk van hoe Grard Donkers zijn leven heeft gewijd aan het helpen van mensen. Daarmee heeft hij grote impact gehad op de levens van velen. Na de rondleiding in de abdij was er tijd om gezellig bij te kletsen in het Proeflokaal van Berne Abdijbier. Kortom: een geslaagde bijeenkomst, waarin de familiebanden werden aangehaald.

Meer over hulp aan Nederlandse gezinnen
Omdat uitzending vanwege de Tweede Wereldoorlog voorlopig onmogelijk was, werd hij eind juni 1944 kapelaan in Vinkel. Daar leerde hij het oorlogsleed kennen. Eind september 1944 werd de Vinkelse kerktoren door de Duitsers opgeblazen, zodat die niet als observatiepost voor de geallieerden zou kunnen dienen. De kerk zelf bleef nauwelijks bruikbaar, zodat hij moest zorgen voor noodvoorzieningen. Ook ging hij zich inzetten voor de regio Gennep in Noord-Limburg. Hier was de bevolking gedwongen om te evacueren door het oorlogsgeweld en bij terugkeer bleek ze vrijwel alles verloren te hebben. Grard wist de Jonge Boerenstand van Rosmalen, Berlicum, Heeswijk, Dinther en Gemert te inspireren om een grote inzamelingsactie van allerlei goederen voor het getroffen gebied op touw te zetten. Deze verliep zo succesvol, dat de Heeswijkse transporteur Piet van Beekveld niet minder dan 31 vrachtwagens vol levensmiddelen en allerlei huisraad en gebruiksartikelen naar Gennep kon brengen. Ook zag hij kans om 60 jongens en meisjes uit Venlo voor het herstel van hun gezondheid voor enkele weken bij gezinnen in Rosmalen onder te brengen.

Bron/foto’s: Solidair met India

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Katholieke Kerk start ‘beweging van hoop’
Lees verder ZA 15 Mrt
Nieuws
Gebiedsvisie omgeving Abdij van Berne: Samen dromen, samen doen
Lees verder ZA 22 Feb
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief