Nieuws WO 28 Aug

Indiase norbertijnen bezoeken Abdij van Berne

Van 9-18 augustus jl. mochten we vijf Indiase norbertijnen verwelkomen in de Abdij van Berne. Naast uitstapjes naar ‘s-Hertogenbosch, Utrecht en Amsterdam, bezochten ze de Kilsdonkse molen en het Kasteel Heeswijk. Ter inspiratie bezochten ze een pluimveeboerderij en een rozenkwekerij. Ook bezochten ze samen met abt Denis Hendrickx hun collega norbertijnen in België: in de Abdij van Grimbergen en Averbode. Bovendien hebben de nieuwe abt Arul Amalraj en projectcoördinator Raimant Prabahar persoonlijk kennis gemaakt met donateurs in Nederland. Het waren interessante gesprekken met diepgang en humor.

Vier maanden geleden werd Arul Amalraj gekozen tot abt van de Norbertine Abbey in Jamtara, India. De afgelopen dertien jaar was hij pastoor in de Verenigde Staten en woonde in de abdij in Wisconsin. Daarvoor runde hij vijf jaar de Cardinal Gracious school met 5.000 leerlingen in de sloppenwijk Bandra East in Mumbai. Ook vervulde hij diverse functies als prior en rector. “Ik kom uit een echt onderwijsgezin: mijn broers en zussen zijn werkzaam op scholen. Dus ik weet uit ervaring hoe belangrijk onderwijs is voor de ontwikkeling van (achtergestelde) kinderen. Omdat dit ook in het DNA zit van onze moederabdij Berne, hebben we samen het fundament gelegd voor een vitale infrastructuur die anno 2024 bestaat uit 23 onderwijsinstituten verspreid over India met ruim 16.000 studenten, sociale- en gezondheidscentra die de ontwikkeling van jaarlijks 70.000 mensen ondersteunen en de zelfredzaamheid van 5.000 vrouwen tot stand brengt.”

De norbertijnen hebben deelgenomen aan het Generaal Kapittel in Praag, de internationale bestuursvergadering die een maal in de zes jaar plaatsvindt. Daarna hebben ze hun collega paters bezocht die werken in parochies in Duitsland en abdij Windberg. En omdat ze toch in de buurt waren, mocht een bezoek aan de moederabdij van Berne natuurlijk niet ontbreken. Drie van de vijf paters reisden voor het eerst buiten India en waren onder de indruk van de hygiëne, infrastructuur en innovatieve agrisector in in Nederland.

Bron/foto: Solidair met India

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Vier replica's Vermeer te zien in Abdij van Berne
Lees verder VR 13 Sep
Nieuws
Manuela Timmermans nieuwe directeur Het Ronde Tafelhuis
Lees verder DO 12 Sep
Interview
Afscheidswoorden Denis Hendrickx als abt van Berne
Lees verder DI 10 Sep
Nieuws
Dankwoord bij het afscheid van Denis Hendrickx als abt
Lees verder DI 10 Sep
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief