Nieuws DO 21 Nov

Trots op heeroom Arnold Albers: legt basis voor scholing in Jabalpur, India

Met prachtige zwart-wit foto’s groot geprojecteerd, werden onlangs zo’n 50 familieleden meegenomen in het leven en werken van heeroom Arnold Albers. Op zaterdag 16 november kwamen ze naar de Abdij van Berne om meer te weten te komen over hun stamboom. Jong en oud genoot van de verhalen en waren onder de indruk van de pioniersgeest. Ook de gelijkenis van gezichtstrekken en postuur waren frappant.

Gerard Albers vertelde met passie over de geschiedenis van de familie Albers, waar maar liefst 14 neven en nichten werden pater of zuster. Geboren in 1913 in een groot boerengezin, groeide Arnold Albers op in Rijkevoort (Boxmeer). “In plaats van ploeteren op de arme zandgrond, wilde hij wat van de wereld zien. Daarom volgde hij een priesteropleiding, na het gymnasium in Heeswijk. In 1939 vertrok hij hals over kop per boot naar Britsch Indië, waar hij ging werken in het Mandla district in de Jabalpur regio.”

Pionieren
Gerard: “Na missiewerk bij de inheemse bevolking op het platteland, ging onze heeroom Arnold in 1950 werken op de St. Aloysius school in Jabalpur. Hier start zijn onderwijs carrière. Van 1958 tot 1960 studeerde hij in de Verenigde Staten en haalde zijn master. Daarmee kon hij hoofd van de St. Thomas school worden, die hij klein startte voor arme migranten en uitbouwde tot 300 leerlingen. Deze school bestaat nog steeds en telt nu 1.582 leerlingen. Daarmee heeft heeroom de basis gelegd voor het onderwijs in deze stad, heel bijzonder, zeker in die tijd.”

Vrijheid, blijheid
In verband met de Tweede Wereldoorlog, kwam hij pas na tien jaar thuis, in 1949. Dat werd gevierd met een welkomstmis, waaraan een optocht van het stamhuis naar het dorp vooraf ging. Op foto’s zien we stralende bruidsmeisjes in witte jurkjes en natuurlijk de familie: de vrouwen met poffers op het hoofd en de mannen strak in het pak. Tot zijn vertrek uit India in 1974, kwam hij zeven keer terug naar Nederland. Dierbare tijden, waarbij hij op familiebezoek ging en ook zijn broer Jan ontmoette die in Zuid-Afrika werkte. Hij was een serieuze man, gemakkelijk in de omgang met als credo ‘Vrijheid, blijheid’. In een speciaal opgenomen videofilmpje vertelt de Indiase pater Michael Clayburn (87) over zijn herinneringen aan Arnold: “We mochten hem heel graag, hij had een groot hart voor de arme kinderen. Het was een eenvoudige, kundige, integere man die niet alleen in het Engels maar ook in Hindi en Tamil kon spreken.”

Van Missieprocuur naar Solidair met India
Tot slot liet Anja Bekkers zien dat het pionierswerk van Arnold Albers als lid van de ’50 van Berne’ een grote Norbertijner gemeenschap heeft opgeleverd in India. Ook vandaag de dag zetten zij zich in voor kwalitatief goed onderwijs, gezondheidszorg, sociale voorzieningen, werk en inkomen voor de allerarmsten. Zamelde vroeger heeroom Arnold zelf geld in samen met de ‘Missieprocuur Abdij van Berne’, sinds 2006 doet de stichting Solidair met India dat op eigentijdse wijze. Alle donaties komen ten goede aan de projecten. Daarbij telt elke euro en daarmee kun je veel doen in India!

Familie viert het leven van heeroom
Er was tijd om gezellig bij te kletsen door jong en oud bij de ontvangst in de abdij en na de rondleiding in het Proeflokaal. De groep toonde bijzonder veel interesse, door aandachtig naar de presentaties te luisteren en enthousiast te reageren op familiefoto’s. Ook de rondleiding in de abdij viel in de smaak, een unieke gelegenheid om te zien wat er achter ‘die grote deuren’ gebeurt. Kortom: een geslaagde bijeenkomst, waarin de familiebanden werden aangehaald.

Interesse?
Heeft u ook interesse in zo’n reünie met inhoud? Neem dan contact op via info@solidairmetindia.nl.

Bron/foto’s: Solidair met India

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Vrijwilligers- en medewerkersdag Berne groot succes
Lees verder ZA 09 Nov
Nieuws
Berne aan de slag met gebiedsvisie
Lees verder ZA 02 Nov
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief