“Er waart een spook door Europa.” Zo begon het Communistisch Manifest dat Karl Marx in 1848 publiceerde. Hij doelde daarmee op de nieuwe tijd die er aan kwam, de nieuwe wind die op kwam zetten en heel Europa en van daaruit heel de wereld zou veroveren. Karl Marx heeft dat goed aangevoeld. De ‘arbeidende klasse’ is zich inderdaad van de eigen kracht bewust geworden, maar heeft zich niet tot de vernietiger van de ‘bezittende klasse’ ontwikkeld zoals Marx dacht, maar tot een volwaardige gesprekspartner in het arbeidsbestel. Marx was wel een uitstekende trendwatcher. Hij voelde dat er een nieuwe tijd op komst was. Door dat gevoel uit te spreken en anderen er op te wijzen verhaastte hij de komst van de nieuwe tijd.
Door: Theo van de Vossenberg o.praem.
De tijdgeest is een opmerkelijk fenomeen. Elke tijd heeft een eigen geest. We kennen het verschijnsel of beter gezegd: we beleven het aan den lijve. Vaak zonder het te beseffen worden we er in opgevoed, er in meegezogen en ademen we de tijdgeest in en uit. De tijdgeest is allesomvattend. Het is onze manier van doen, onze manier van wonen, kleden, eten en drinken, feesten en vakantie houden, van afscheid nemen en rouwen. Niets ontkomt er aan; het is onze leefwijze, onze gewoonte, onze hele cultuur. Het is wel moeilijk om op de actuele tijdgeest greep te krijgen. Een voorbije tijdgeest kunnen we wel analyseren en bestuderen, bijvoorbeeld de geest van de middeleeuwen of van de vorige eeuw, maar alleen sterke geesten zoals een Karl Marx kijken met kritische ogen naar de bestaande tijdgeest en voelen dat deze versleten is en dat onderhuids een verandering op til is. Door het verwoorden van die veranderingen bewerken deze denkers dat ook anderen deze veranderingen gaan zien en dat deze daardoor meer gemeengoed worden. Tegenwoordig is het een beroep geworden: trendwatcher. Iemand die de toekomst tracht te voorzien en te overmeesteren.
Lees hier verder.
Bent u door het lezen van dit artikel, dat eerder werd geplaatst in BERNE (juni 2017), geïnteresseerd geraakt in BERNE, vraag dan een abonnement aan bij: secretariaat@abdijvanberne.nl. Of Secretariaat Abdij van Berne. Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk. Losse exemplaren vindt u ook in Berne Boekhandel in de Abdij/ Priorij de Schans/ Priorij de Essenburgh/ Sint Catharinadal en in de verschillende parochies van de Norbertijnen.
Bron: BERNE | Foto: Pixabay